Ιερός ναός Παναγίας Τητηότισσας

Πανήγυρη: 8 Σεπτεμβρίου και 25 Μαρτίου
Ο σημερινός ναός, όπως μαρτυρεί η επιγραφή πλησίον της δυτικής θύρας, ανοικοδομήθηκε το 1892 στη θέση δύο διαδοχικά παλαιότερων ναών. Πρόκειται για μονόχωρο, δρομικό ναό που καλύπτεται από πέντε σταυροθόλια. Η αψίδα του ιερού είναι πεντάπλευρη εξωτερικά και καλύπτεται από πέντε οξυκόρυφους ακτινωτούς θόλους. Οι εξωτερικές αντηρίδες συνδέονται μεταξύ τους με οξυκόρυφα τόξα. Οι είσοδοι του ναού με τις αψιδωτές καμάρες φέρουν αετωματική επίστεψη και ανάγλυφο διάκοσμο. Το κωδωνοστάσιο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ναού. Πρόκειται για μεταγενέστερη προσθήκη των αρχών του 20ού αιώνα. Το ταβάνι του ναού έχει γαλάζιο χρώμα και κοσμείται από πολυάριθμα χρυσά αστέρια. Πάνω στο μέτωπο ενός από τα τόξα αναγράφεται η φράση: «ΑΓΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΒΑΩΘ». 

Ο ναός διαθέτει γυναικωνίτη που στηρίζεται από τρία τόξα. Το εικονοστάσιο είναι αξιόλογο δείγμα ξυλογλυπτικής των αρχών του 20ού αιώνα. Όπως αναφέρει η επιγραφή του 1913, πρόκειται για έργο των αδελφών Ταλιαδώρων από την Ομορφίτα. Οι εικόνες του εικονοστασίου είναι έργο των αυταδέλφων μοναχών Νήφωνος και Κυρίλλου των αρχών του 20ού αιώνα. Ο ναός διαθέτει λιθόκτιστη Αγία Τράπεζα με κιβώριο. Το πολυτιμότερο, ωστόσο, κειμήλιο είναι η αμφιπρόσωπη εικόνα του 16ου αιώνα, στην πρόσθια όψη της οποίας απεικονίζεται η Θεοτόκος με ένθετη εικόνα (του 15ου αιώνα) που φέρει το προσωνύμιο «Τητηότισσα», και στην οπίσθια η Σταύρωση του Χριστού με γονυπετή δωρητή στο ερυθρό πλαίσιο της σκηνής. 

Πρόκειται για τον μοναχό Σωφρόνιο από το χωριό Μοναγρούλλι, που όπως αναφέρει η επιγραφή βρήκε το 1561 την ένθετη εικόνα. Πρόκειται για έργο του Λουκά Τοχνίτη, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους ζωγράφους του 16ου αιώνα. Στον ναό φυλάσσονται και άλλες σημαντικές εικόνες που χρονολογούνται από τον 16ο μέχρι τον 20ό αιώνα. Ο ναός πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου και στις 25 Μαρτίου.

ΝΑΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ